2016 var ett på många sätt fantastiskt år för MMA och flera stora fighters i sporten. Det finns många intressanta kandidater som skulle kunna ta titeln som årets fighter, men som det kända citatet säger så ”there can be only one”.

Kriterier

För att inte enbart gå på känsla utan även försöka skapa en tunn slöja av subjektivitet så behövs kriterier när man ska utse en vinnare av detta slag. För årets fighter är de som följande:

  1. Fightern ska vara obesegrad under året.
  2. Fightern ska ha gått minst två matcher under året men gärna fler.
  3. Fightern ska ha tävlat mot eliten i en världsledande organisation.
  4. Fightern ska ha minst en prestation under året som kan beskrivas som enastående.

Resultat

Redan i november förra året var Cody Garbrandt (11-0) av åsikten att han borde bli årets fighter om han lyckades knipa bantamviktstiteln i UFC. ”I think I should be Fighter of the Year. I go from unranked to world champion in one year” sa han till MMA Fighting. Jag kan inte göra annat än att hålla med.

Garbrandt började sitt sportsliga år i februari då han besegrade Augusto Mendes via knockout i första ronden. Mendes var innan matchen obesegrad och hade fem raka segrar på sin meritlista.

Därefter testades Gardbrandt mot det brasilianska löftet Thomas Almeida som hade den imponerande meritlistan av tjugo raka segrar varav fyra hade ägt rum i UFC (tycker det är viktigt att påpeka var segrar ägt rum då uppblåsta meritlistor i MMA blir mer vanligt). Garbrandt gav brassen hans första förlust och den kom via knockout i mitten på första ronden. Prestationen blir mer imponerande med tanke på att Almeida sedan matchen återvänt till oktagonen en gång och tagit hem en seger.

Sen var det dags för match mot den japanska veteranen Takeya Mizugaki som han stoppade efter 48 sekunder via teknisk knockout. Mizugakis karriär som professionell fighter bland eliten lider med stor sannolikhet mot sitt slut och han hade vid tillfället två förluster i sina tre senaste framträdanden, men det var mot de bästa i sporten. Det krävs fortfarande mycket för att besegra den japanska veteranen och ingen har gjort det så snabbt som Garbrandt.

Den imponerande segern gav Garbrandt en titelmatch mot Dominick Cruz på nyårsgalan UFC 207. Cruz har dansat runt och förvirrat sina motståndare i nästan tio år utan att smaka på förlust. Garbrandt satte stopp för det på ett enastående sätt i en match där han var kvickare än sin motståndare, behärskade distansen bättre och fick möjlighet att träffa med riktig kraft vilket andra haft så svårt att lyckas med.

Allt som allt ett enastående år för bantamviktsmästaren Garbrandt med tre knockouter och en högst imponerande prestation mot en flerfaldig mästare. Allt som krävs för att vara en värdig vinnare av titeln årets fighter.

Foto: FodSP, CC BY-SA 4.0, Wikipedia

About The Author

Chefredaktör på Burspråk.se.

Leave a Reply

Your email address will not be published.