2016 är bakom oss, för vissa av oss med ett stort ”äntligen”, och det är hög tid att titta bakåt innan vi åter blickar framåt. Förra året var förmodligen ett av de mest spännande åren inom sporten med både välkomna höjdpunkter och några mindre önskade dalar. Men vilken var året match?

Kriterier

Att utse årets match handlar mycket om smak. Ett möte i buren som man såg mest fram emot, den match som överraskade störst eller helt enkelt den drabbning som lämnade en stum för att sedan skicka meddelande till alla man känner. Men för att inte enbart gå på känsla utan även försöka skapa en tunn slöja av subjektivitet så behövs kriterier. För årets match är de som följande:

 1. Matchen bör ha fått stor uppmärksamhet inför, under och efter galan.
 2. Matchen bör ha anordnats av en världsledande organisation.
 3. Matchen bör ha haft stor påverkan på händelser i en viktklass.
 4. Det är en match som är så bra att jag sett den mer än en gång.

Resultat

Den solklara vinnaren av ”Årets match” går till returmötet mellan Conor McGregor och Nate Diaz som ägde rum på UFC 202 i augusti 2016.

Dessa två herrar möttes första gången under UFC 196 som ägde rum i mars 2016. Det var ursprungligen tänkt att McGregor skulle ställas mot regerande lättviktsmästare Rafael dos Anjos och att den den irländske kämpen skulle få möjlighet att regera två viktklasser redan då. Men en bruten fot satte stop för planerna och varken José Aldo eller Frankie Edgar hade möjlighet att ta den öppna platsen. In klev Nate Diaz med få dagars varsel och levererade sitt livs prestation. Förmodligen ett av de bästa beslut som Diaz fattat då han besegrade McGregor och blev både kändare och rikare än någonsin.

Trots viss motvilja från UFC bokades returmötet in redan fem månader senare. Snacket gick om McGregors makt i förhållande till UFC, i vilken viktklass som mötet skulle äga rum med tanke på att det första var i weltervikt och McGregor var mästare två viktklasser ner, om Diaz helt enkelt var för stor och stark för ”The Notorious” och mycket mer. Intresset för matchen var kolossalt.

Matchen gick över fem ronder och McGregor utropades till segrare via majoritetsbeslut. Resultatet gav flera svar, så som att McGregor klarar av en fysiskt större motståndare, att han fixar gå fem ronder och att han är den största stjärnan i sporten. UFC 202 anses också som en av de bäst säljans galorna i UFC:s historia vilket ytterligare bidrar till segern i kategorien ”Årets match”.

Matchen lever upp till alla satta kriterier med råge, även om det tredje kriteriet uppfylls av mindre positiva skäl. McGregors val att tävla utanför fjädervikten satte toppskiktet i viktklassen på paus till mångas förtret. Men det blev också en stor snackis, en anledning till att MMA har varit särskilt intressant som sport under 2016.

About The Author

Chefredaktör på Burspråk.se.

2 Responses

 1. OnoBono

  Årets match i storlek på PPV men. Man såg inte fram emot den, överraskade inte och lämna inte en stum.

  Cub Swanson vs Doo Ho Choi fyllde alla de kriterierna.

  Svara
  • Patrick Jenkinson

   Det var en grym match. En av mina favoriter under 2016. Men den hade ingen större påverkan på händelserna i viktklassen (även om det så klart går att diskutera och bryta ner det kriteriet ytterligare om man vill). Matchen håller liv i Swansons karriär och Choi fick en massa nya fans, men i det stora hela så var inte matchen av så stor betydelse för viktklassen.

   Svara

Leave a Reply

Your email address will not be published.