Många av oss har suttit bänkade framför TV:n och hoppats att en submission ska sitta och väntat på klappen eller att domaren kliver in. Vi kan nog även alla känna igen oss i situationen när vår favorit fastnat och vi hoppas innerligt att fightern behärskar den rätta tekniken för att ta sig loss. Submissions är spännande och de imponerar.

Så vet du vad en submission är för något? Kan du namnet på tio olika submissions? Kanske till och med tjugo stycken? Om du kan svara jakande på i alla fall två av frågorna så har du säkerligen ett intresse av att veta vilken submission som blev årets bästa under 2016.

Kriterier

För att inte enbart gå på känsla utan även försöka skapa en tunn slöja av subjektivitet så behövs kriterier när man ska utse en vinnare av detta slag. För årets submission är de som följande:

  1. Segrande submission ska vara teknisk utmanande och/eller vara utförd på ett imponerande sätt.
  2. Segrande submission ska ha utförts i en match där de tävlande var jämnt matchade.

Resultat

Favoriten under 2016 kom under matchen mellan Miesha Tate och Holly HolmUFC 196.

Holm klev in i oktagonen som nykrönt mästare i bantamvikten. Hon hade i sin förra match knockat Ronda Rousey och tagit död på mystiken kring henne med teknisk briljans och en brutal hög spark. Tate klev in i oktagonen som den eviga tvåan sedan Rousey tvingade av henne mästarbältet i Strikeforce under 2012. När de klev ur oktagonen hade mycket förändrats för dem båda.

Holm inledde matchen starkt och dominerade stående. Tate försökte nyttja sin starka grappling men fick inte den utdelning hon hoppats på. I andra ronden lyckades hon bättre men Holm visade mästarklass och föll varken offer för någon submission eller avslutande ground and pound. Därefter var det autobahn för Holms stående tekniker och det såg länge illa ut för Tate, att silvret skulle förbli hennes öde.

Men med två minuter kvar av matchen lyckades Tate ta ryggen på Holm och säkra en rear naked choke. Tates ansikte visade att hon gav strypningen allt hon hade och Holm försökte vara lugn och skaka av sin motståndare, förbättra sin position och komma loss. Men hur tuff än Holm var så gav kroppen upp och efter några slag i luften var hon medvetslös och matchen var över. Holm lyckades inte försvara sin titel och Tate bröt förbannelsen. Vilken submission och vilken historia!

Att sätta en rear naked choke är inte den mest utmanande av submissions. Men att lyckas ta sig till den punkten där den sitter i en titelmatch när hoppet nästan är förlorat är väldigt imponerande. Den väckte känslor. Den ändrade en fighters historia. Den är årets submission 2016.

About The Author

Chefredaktör på Burspråk.se.

Leave a Reply

Your email address will not be published.