Ikväll är det äntligen dags för Chan Sung Jung, mer känd som “The Korean Zombie”, att återvända till oktagonen. Den populäre koreanen har varit borta från sporten sen augusti 2013 då han gick en titelmatch mot Josė Aldo och förlorade på TKO efter en axelskada i samband med en slagkombination.

Frånvaron berodde på den obligatoriska tjänstgöringen som alla sydkoreanska män måste göra och den varar i två år. Den Koreanska zombien är självklart inte den enda MMA-fightern som påverkats av den obligatoriska tjänstgöringen. En annan var Hong-Man Choi som drogs undan i mitten av sin karriär för att utföra den. Hans tjänstgöring blev kortare än planerat på grund av misslyckade hälsokontroller i samband med en hjärntumör. En annan sydkorean som har värnplikt i sin framtid är den unge talangen “The Korean Superboy” Doo Ho Choi. Enligt Choi kan värnplikten ske inom tre års tid.

Med skada och värnplikt har Jung varit borta i nästan fyra års tid vilket är en väldigt lång tid i en sport som avancerar så snabbt som MMA gör. Vi har självklart sett folk som klarat av återvända efter en så lång tid och fortfarande varit på topp. Dominick Cruz är ett strålande exempel på det. Men för varje fall som Cruz så finns det hundratals som inte klarar av att hålla sig på topp efter en så lång paus.

I natt ställs zombien mot Dennis Bermudez, en aggressiv brottare som lyckats med 17 nedtagningar på sina senaste fyra segrar. Detta kan innebära ett stort problem för Jung då han inte är känd för att han ett särskilt bra nedtagningsförsvar. Något Jung kan ha lagt märke till är att Bermudez fick problem i sin match mot Jeremey Stephens med korta och snabba flygande knä. Detta är en teknik som Jung tidigare visat att han gillar att använda. Bermudez lär dock vara tveksam och redo för det med tanke på hur Stephens matchen slutade.

Den stora frågan är vilken Jung vi kommer se i natt. Han fick otroligt stort följe efter sin debut i WEC i april 2010 mot Leonard “The Bad Boy” Garcia. I den matchen levde han verkligen upp till smeknamnet för att han verkade ostoppbar, gick med armarna vid höften, hakan i vädret och svingade vilt. Han förlorade dock den matchen på delat dombeslut. Det var match som Joe Rogan senare utnämnde till årtiondets fight.

När UFC sedan överlappade WEC och det var dags för Jungs UFC-debut så fick han på kort varsel en returmatch mot Leonard Garcia. Då fick vi se en helt annan sida utav Jung som senare skulle fortsätta att utvecklas. Han var lugnare och tog sina chanser lite mer varsamt, vad gäller tekniker och nedtagningar. Han avslutade matchen med den första “twister” i UFC:s historia. En submission skapad av Eddie Bravo som på den tiden va ganska ny. Innan denna matchen hade vi inte sett så mycket utav Jungs kunskaper på marken.

Så jag är otroligt nyfiken på om vi får se den tekniska genomtänkta Jung eller den vilda och vårdslösa Jung. Imorgon vet vi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.