Det blir Gunnar Nelson som möter Rick Story i huvudmatchen på UFC Fight Night 53 när UFC återvänder till Stockholm den 4 oktober.

Den populäre islänningen Gunnar Nelson (13-0-1) kommer närmast från seger över Zak Cummings (17-4) på UFC Fight Night 46 som ägde rum förra månaden. Segern var Nelsons fjärde raka i UFC. Hans obesegrade meritlista samt framgångar i oktagonen har landat honom en tolfte plats på UFC:s officiella ranking för welterviktare.

Rick Story (17-8) inledde sin karriär i UFC för fem år sedan och efter en förlust i debuten radade han upp sex segrar och spåddes en lysande framtid. Men efter en förlust mot den sene ersättaren Charlie Brenneman har han varvat vinster med förluster. Story gick senast match på UFC Fight Night 45 för snart en månad sedan där han besegrade Leonardo Mafra Texeira (11-2) via submission i andra ronden. Man finner Story på plats nummer femton i UFC:s rankinglista.

Första UFC-galan i Sverige utan svensk i huvudmatchen

När UFC kom på besök till Sverige för första gången valde de att ha Alexander Gustafsson (16-2) i huvudmatchen. Han ställdes mot Thiago Silva och efter tre ronder och full tid kröntes svensken till vinnare till publikens stora glädje. Andra gången UFC besökte oss valde de ännu en gång att anlita Gustafsson för att underhålla hemmapubliken. Men ett cut satte stopp för hans medverkan och istället fick Ilir Latifi (9-3-1) med oerhört kort varsel möjlighet att utmana den erfarne Gegard Mousasi (35-4-2). Hemmasegern uteblev men ”Lyftkranen från Rosengård” lämnade Globen med en moralisk vinst i bagaget då han bantat en stor mängd vikt och tagit sig an en av världens bästa med få dagars varsel.

När UFC kommer en tredje gång föll inte valet på Gustafsson vilket en del säkert hoppats på. För närvarande rehabiliterar svensken sitt högra knä efter en lyckad operation. Men han skulle säkerligen kunna ta match i början av oktober inför hemmafansen i Globen. Anledningen är förmodligen att Gustafsson och hans management vill ha en större match i ett större sammanhang än vad som kan vara möjligt på en ”Fight Night”-gala i Globen. Fullt förståeligt, men tråkigt för oss som vill se den svenske stjärnan.

När Gustafsson var ute ur leken fanns det ingen från Skandinavien kvar som skulle kunna bära ett kort som skulle tilltala en internationell publik. Det naturliga steget är att titta lite bredare och då är Nelson en perfekt kandidat för att tillfredsställa både lokalt och internationellt. Den mystiske och tystlåtne islänningen som kräver en helt manisk irländsk publik för att dra på smilbanden har fått ett stort antal fans. Folk kommer vara villiga att resa för att se honom. Detta i kombination med många svenskar på matchkortet kommer förhoppningsvis innebär ett snabbt utsålt och fullsatt Globen.

Att valet föll på Rick Story passar rankingmässigt och blir på pappret den största utmaningen i Nelsons karriär. Dessutom har han en publikfriande stil som kommer matcha Nelsons karatebaserade och submissionorienterade stil mycket väl. Det finns goda förutsättningar för att kronan på verket på UFC Fight Night 53 blir vacker.

About The Author

Chefredaktör på Burspråk.se.

2 Responses

  1. Tobias Johansson

    Gillar att du betonar att det inte är någon svensk på huvudkortet. Visar på att vi egentligen bara har en stjärna i UFC. Lätt att glömma det ibland.

    Svara

Leave a Reply

Your email address will not be published.