I efterdyningarna av den senaste tidens riktigt stora galor med sportens superstjärnor så kan det kännas som att det inte händer något speciellt på MMA-fronten denna helg. Särskilt inte med tanke på att det inte är någon PPV-gala från UFC på menyn. Men det är mycket sällan det inte finns något alls att se fram emot på helgen för oss MMA-fantaster, och denna helg är inget undantag. Här är mina tre favoriter att hålla utkik efter.

Niklas Bäckström på Cage 37

De som är på plats i Helsingfors på House of Culture kommer få det stora nöjet att titta på sex matcher på Cage 37. Den enda drabbningen på matchkortet som verkligen kittlar mitt intresse är huvudmatchen mellan svenske UFC-veteranen Niklas Bäckström (10-2, 1 NC) som ställs mot hemmahoppet Joni Salovaara (16-8, 2 NC).

Om den ende Bäckström i ditt liv är hockeyspelaren (som för övrigt stavar sitt förnamn Nicklas) så har du missat en hel del. Denna Bäckström gick obesegrad i åtta professionella MMA-matcher och lyckades få ett kontrakt med UFC. I debuten för den världsledande organisationen ströp Bäckström ut det finska stenansiktet Tom Niinimäki i slutet av första ronden och fick en rejäl bonus för sin insats. Därefter kom karriärens första stora motgångar då svensken förlorade möjligheten att fortsätta tävla i UFC efter två raka förluster mot Mike Wilkinson och Noad Lahat. Men skam den som ger sig. Bäckström har radat upp två segrar via submission i sina senaste matcher och om han segrar ikväll och därefter tar hem ytterligare en skalp på BAMMA 27 där han är inbokad att gå titelmatch så borde världens största arena för MMA-fighters åter igen öppna sina dörrar för denna svenska fjäderviktare.

Vill du se matchen live är det möjligt via en finsk prenumeration som kostar € 9,90 för 30 dagar. Annars är mina kamrater på MMAViking på plats och liverapporterar med start klockan 18:00, och det kostar inte mer än ett klick!

EM för amatörer i Prag

Även om kvalitén på ”sändningarna” varit högst tveksamma så har det varit riktigt kul att följa svenska MMA-landslaget när de tävlar på European Open i Prag (sportens motsvarighet till EM för amatörer). Det är via SMMAF:s sida på Facebook som man har och kommer kunna se svenskmatcherna. Och för er som inte hängt med hittills kan jag komma med det glädjande beskedet att det är sju svenskar i finalerna.

Så om du är ledig från klockan 19:00, eller i alla fall har några minuter över då och då, tycker jag att vi tillsammans hejar fram Serdar Altas, Gabriella Ringblom, Renato Vidovic, Cornelia Holm, Daniel Schälander, Rostem Akman och Irman Smajic.

Vilket medaljregn det kommer att bli. Förhoppningsvis de flesta i den finaste av valörer.

UFC Fight Night: Brunson vs Whittaker

Det är ingen gala i toppklass som UFC levererar när de åker down under och gästar Melbourne med UFC Fight Night: Brunson vs Whittaker i natt. Det var tänkt att forna Strikeforce-mästarna Luke Rockhold och Ronaldo ”Jacare” Souza skulle toppa galan men amerikanens knä kom på andra tankar och matchen ställdes in. Men trots bristen på de riktigt stora namnen går alltid att hitta guldkorn på nästan varje gala med UFC, och jag har hittat mitt.

Mitt guldkorn heter Daniel Kelly (11-1) och är en 39 år gammal australiensare som trots sin ålder och bristande stående tekniker lyckats ta hem två segrar i UFC, båda på hemmaplan. Under nattens gala ställs åldermannen mot en annan veteran i Chris Camozzi (24-11) som trots sin stora mängd matcher enbart hunnit bli 30 år gammal.

Det enkla svaret på varför denna man och match är mitt guldkorn är att jag i allmänhet är svag för den nederlagstippade. Kelly har dessutom vid mer än ett tillfälle visat att hans kunskaper stående, som är uppenbart begränsade, tillsammans med hans färdigheter i judo räcker ganska långt. Frågan är om han verkligen klarar av att överkomma oddsen ytterligare än gång då han är starkt nederlagstippad. Sen hjälper hans ålder mycket för äran att vara ”guldklimp” då han är ett år äldre än mig och tävlar fortfarande på en hög nivå. Hoppet är ju det sista som lämnar en!

UFC Fight Night: Brunson vs Whittaker kan ses på flera sätt men enklast på Viaplay med Fighting-paketet.

About The Author

Chefredaktör på Burspråk.se.

Leave a Reply

Your email address will not be published.