Boxningen lever den fortfarande? Finns den kvar? Var det en nära bekant som frågade mig för en tid sedan. Samma person som är några år yngre än mig (jag är 43) är uppvuxen med MMA och har inte riktigt tagit till sig den ursprungliga, ultimata kampsporten som ju professionell boxning en gång i tiden var. Visst personen hade vaga begrepp om storheter som Muhammad Ali och Mike Tyson men vad som existerade idag i branschen kände denne som mer diffust.

I Sverige i den yngre generationen är det namn som Cain Velasquez, Jon ”Bones” Jones, Frankie Edgar, Georges St Pierre, Nick Diaz, Chael Sonnen och Anderson Silva som är de verkliga kungarna. För många lever i uppfattningen att den professionella boxningen håller på att dö ut. Den sista superstjärnan heter Floyd Mayweather Jr, är 37 år och efter honom, är det slut tror man.

De som kan lite grann om MMA-sportens ”storebror” yrkesboxningen vet ju att så inte är fallet. Nämnde superstjärna, som för övrigt boxar en dollarstinn returmatch mot argentinske krigaren Marcos Maidana i natt (04:00 på TV10) på legendariska MGM Grand i Las Vegas, säljer fortfarande snäppet bättre i PPV-siffror än de flesta av de största UFC-galorna. Ännu är MMA-sporten inte helt ikapp och förbi.

Det är fortfarande väldigt stort med proffsboxning på andra sidan Atlanten och det satsas stort både i England, Tyskland och vissa delar av Asien. Den inhemska, i England, storfighten (också det en returmatch för övrigt) mellan George Groves och Carl Froch drog de facto storpublik på fotbollsarenan, Wembley för inte så länge sedan. För övrigt en helt sjukt bra match som Froch gick segrande ur (på knockout), så visst finns det gott om intresse för MMA-sportens föregångare. Och det finns, tro mig, jag vet, gott om talanger som kommer underifrån och som snart kommer att vara inblandade i dylika prestigefighter som jag precis nämnt.

Jag är själv ett stort fan av MMA-sporten och har följt den noga sedan dess begynnelse. Faktiskt sedan de helt hejdlösa freak-show-spektaklen som konsumerades på VHS när det begav sig (tidigt 90-tal) fram till dess att sporten gjorde sitt frangångsrika intåg i Sverige när det professionella ”Fightingförbudet” hävdes 2007 – och det börjades arrangera proffsgalor kontinuerligt här hemma (jag var bland annat på de första galorna av ”The Zone FC” i Göteborg med bland annat då glödhete Alexander Gustafsson m.fl.).

Jag slogs då av det faktum att den kampsportspublik som boxningen hade törstat efter väldigt länge, hade vaknat till liv och nu otroligt nog fyllde Lisebergshallen. ”Det var knökat” som man säger på göteborgska. En massiv tillströmning av folk, kunniga fans (av sporten MMA) som förmodligen legat i dvala, inte gjort så stort väsen av sig, och som konsumerat vad de kommit över på webben och nu fick vad de ville ha, explosiv fight live, på svensk mark.

Eftersom den professionella boxningen inte beviljades fullskaliga regler (fick nöjas sig med färre ronder o.s.v.) så hamnade den på efterkälken per omgående, fick jobbig uppförsbacke och torskade stort gentemot sin yngre mer vitale ”kampsports-kusin” om åskådarna gunst. Helt naturligt men förstås väldigt sorgligt för den professionella boxningen som numera för en ”tynande” tillvaro och existerar knapphändigt med blott några få galor om året.

Vad man nu ser i Sverige är professionell boxning på ”gärdsgårdsnivå” bakbunden av begränsade regler, som per automatik stänger ute de stora stjärnorna, och därigenom inte förmår attrahera den stora breda massan – detta skall jämföras med en blomstrande MMA som lyckats få fram ett helt koppel intressanta fighters som gör sig gällande i världens största MMA-organisation, UFC (vilken kommer hit med ett stort arrangemang i början av oktober). Ni förstår säkert att förutsättningarna för dessa två kampsportsgrenar inte är rättvisa. Mitt hjärta blöder för boxningen, men jag kan samtidigt glädjas åt MMA-sportens framgångar. Frågan jag alltid ställer mig när jag bänkar mig för att spana in krigarna i MMA-buren – Hade detta varit lika stort om proffsboxningen inte hade förbjudits 1969 och vi hade konkurrerat på lika villkor om publiken?

Foto: Wikipedia.

About The Author

Tidigare boxare och nuvarande boxningsreporter emeritus. MMA-kunnig kampsportsentusiast.

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published.