Pannie Kianzad (8-2) har under under dagen kastat sig ut i hetluften igen genom att försöka fylla en lucka i UFC:s schema. Luckan som uppstått beror på att Veronica Macedo (5-1-1) på grund av skada dragit sig ur matchen mot Lina Länsberg (6-2) på kommande UFC Fight Night: London.

Hon är heller inte ensam om att tycka att returmötet mellan de svenska MMA-damerna är en god idé.

Kianzad och Länsberg första match ägde rum på Trophy MMA 1 (2012) och slutade med seger via teknisk knockout i tredje ronden för Kianzad. Nu återstår det att se om UFC och Länsberg nappar på erbjudandet om ett returmöte i den världsledande organisationen.

Intervju med Burspråk

Kianzad gick från klarhet till klarhet i sin MMA-karriär fram tills det var dags för titelmatch mot Tonya Evinger på Invicta FC 14. Kianzad missade först vikten och därefter led hon karriärens första förlust.

Efter förlusten började tvivlen om en fortsatt karriär som elitidrottare på grund av skador. Hon drabbades även av en depression som legat och lurat under en längre tid. Men Kianzad lyckades vända både fysiskt och psykisk och klev in i buren på Invicta FC 21 mot Raquel Pa’aluhi (6-5). Men efter 3 minuter och 40 sekunder tvingades Kianzad klappa till följd av en rear-naked choke. Den andra raka förlusten var ett faktum.

Efter några veckor tog Burspråk kontakt med Kianzad för att höra hur det stod till, hur hon såg på matchen och tankarna framåt. Var mörkret på väg tillbaka eller har Kianzad lagt det bakom sig? Det var en positiv Kianzad som svarade på frågorna.

Kan du beskriva din upplevelse av din senaste match?

Underbar känsla att vara i toppform igen utan skador. Hade ett grymt camp med bra uppladdning, viktcut och hela köret. Kändes ovanligt skönt att vara tillbaka i buren men måste erkänna ringrosten. Jag visste det skulle bli en tuff uppgift och att [Raquel Pa’aluhi] var väldigt bra på marken, den bästa jag mött. Jag var väl förberedd, men jag gjorde misstag.

Vissa hävdar att man lär sig mer av en förlust än en seger. Vad har du dragit för lärdom från din senaste match? Vilka förändringar har du gjort eller planerar du att göra utifrån dessa lärdomar?

Jag lär nu något nytt varje dag. Varje dag jag vaknar, tränar, jobbar och tränar igen så lär jag mig något nytt om MMA eller om mig själv. Det spelar ingen roll hur bra record du har eller vilka du har mött. Alla kan ha en dålig dag eller göra misstag. Eller helt enkelt inte vara bättre än sin motståndare på matchdagen. Det viktigaste är att veta vad du behöver förbättra och inte låta förluster dra ner dig. De finns där för en anledning.

Kan du berätta om den mentala träning du genomförde innan matchen? Hur har den träningen påverkat dig innan/under/efter matchen?

Min mentala träning bestod i stort sätt av positiv energi runtom mig, miljöombyte, ett samtal i veckan med min psykolog och en massa kvalitetsträning. Jag trivs väldigt bra med mig själv och dagens läge. Jag älskar att vara i mitt eget skinn för en gångs skull och i helhet så älskar jag MMA och är väldigt stolt över vad jag har åstadkommit och kommer åstadkomma i framtiden.

Rumble Sports har mer eller mindre kraschat då väldigt många fighters lämnade på kort tid. Det gick från topp-gym i Norden till ordinärt gym i Danmark. Vad hände för dig som gjorde att du valde att lämna?

Många olika anledningar. Men kort sagt så vart det inget för mig längre. Jag behövde miljöombyte och då min ju-jutsu coach lämnade för att åka tillbaka till Island så kände jag att jag behövde hela paketet. Jag har känt till Arte Suave länge och huvudcoachen Nikolas Koubti, vi hade ett möte och jag började träna samma kväll. Det är viktigt när man spenderar långa timmar på ett gym att man trivs och känns att man utvecklas. Jag är väldigt nöjd med träningen och den ständiga coachingen och utveckligen jag får på Suave.

Donald Trump har dragit ner en persienn över Persien vilket kan påverka dig som fighter med rötter i Iran. Kommer du fightas igen i USA på kort eller lång sikt och hur tror du detta påverkar dig? Har du matcher kvar i Invicta? Eller vill du fightas i Europa igen?

Som tur är så fick jag mitt arbetsvisum till USA på två år precis innan hela denna kalabaliken slog ner som drabbade många perser. Dessutom tror jag ej det kan påverka mig så mycket då jag har enbart svensk medborgarskap för tillfället. Men ja, det lär bli extra kontroller på mig ändå om jag ska slåss i USA snart igen. Dock så satsar jag på att gå match i Europa i april tills jag får match i Invicta igen.

Pensionssparar du?

Nej…när jag är champ igen och tjänar mega cash så ska jag, avslutar Kianzad med ett leende.

Foto: Jendar Khemesh

About The Author

Chefredaktör på Burspråk.se.

Leave a Reply

Your email address will not be published.