Om kampsport var det enda på politikernas agenda, hur skulle vi då ha röstat?

Det har ju varit val i vårt avlånga land för inte så länge sedan. Hur det gick vet vi ju vid det här laget. Det är ju redan klart. Inte så mycket att orda om det. Något som jag dock ofta funderat kring, är vilket etablerat parti, höger eller vänster, som är kampsportvänligast? Vad skulle man ha röstat på för att helt och hållet utesluta möjligheten att professionell kampsport förbjuds igen?

Ser man globalt så är det ju dikaturer och ”vänsterinriktade” nationer (kommunistiska) länder som har en tendens att förbjuda våra älskade kamsportsgrenar yrkesmässigt. Det torde vara en indikation på att man således inte borde ha valt den ”rödgröna” sidan om man enbart skulle grunda sitt val på denna specifika fråga.

Låt mig utveckla mitt resonemang. Högerpartier som, låt säga Moderaterna, skulle väl i princip göra avkall på hela sin ideologi (ta ansvar för dina handlingar, låt människor själva få välja ooch så vidare) om de skulle driva igenom ett förbud. Det låter inte rimligt att något sådant skulle ske i deras regi, fast jag kan ha fel.

I grund och botten är ju kampsport och all sport egentligen ändå, håll i hatten nu för nu tar jag i, en mildare form av fascism (elitism) och i just kampsport kommer den beskrivningen fram tydligare än i någon annan idrott. Den starkaste vinner, den smartare segrar, hyllas och belönas sedan med pengar. Det om något är ju marknadsekonomi i sitt innersta väsen.

Tar man vänstervärderingar såsom att alla skall vara med, att man skall inte profitera på svaga individer (förlorarna), att man skall visa omtanke, ingen är mindre värd än någon annan och så vidare finns det goda anledningar att tro att just sådana tankegångar potentiellt skulle kunna driva igenom ett förbud igen. Det ligger liksom i deras natur och kampsporten kan ju otvivelaktigt vara ohyggligt brutal och skoningslös emellanåt (ingen pardon ni vet). Något vi fantaster naturligtvis blundar för eftersom vi älskar den så innerligt, varför hyckla. Inte exakt socialistisk riktigt så att säga. Kan det verkligen vara en rimlig teori, det att vi borde ha röstat blått i den frågan?

Det borde vara så men jag är inte hundraprocentigt säker för det skall ju sägas till de rödgrönas försvar att de faktiskt var en folkpartist (Sten Sjöholm) som var den drivande kraften för det i vårt tycke så avskyvärda och orättvisa proffsboxningsförbud som trädde i kraft 1:e januari 1970 och som i princip drev alla idrottare (proffsboxarna) utomlands i jobbig exil (oskyddade och kastade åt lejonen) i flera år.

Och icke att förglömma de facto Mona Sahlin, en socialdemokrat, som före det att förbudet hävdes jobbade starkt för att det skulle försvinna och som förstås lyckades. Hennes partikollega Bosse Ringholm var dock starkt emot (och avskydde boxning) så det finns kanske inget facit i den frågan. Sanningen är nog trots allt den att man nog inte kan lita på något parti eller block. Det finns kampsportsälskare/hatare i bägge lägren. Så rösta efter ditt hjärta är mitt råd!

Foto: Johan Fransson

About The Author

Tidigare boxare och nuvarande boxningsreporter emeritus. MMA-kunnig kampsportsentusiast.

Leave a Reply

Your email address will not be published.