För snart tre år sedan satt jag i Rami Aziz vardagsrum och genomförde en intervju som skulle leda till en serie. Serien fick namnet ”Bakom handskarna”. Hela tanken med intervjuserien var att visa upp människan och inte bara fightern.
Aldrig hade jag kunnat tro att jag denna dag skulle genomföra en intervju med Aziz med titeln: Rami Aziz lägger handskarna på hyllan.

Allt har en början och ett slut. Nu lägger jag handskarna på hyllan.
En del börjar sin karriär i den åldern som jag befinner mig i. Men jag har tävlat fullkontakt kontinuerligt i 10 år. Det känns inte mer rätt att sluta nu.
Jag har tackat nej till allt för många matcher det senaste när det finns fighters som desperat letar efter matcher utomlands. Min vilja har inte varit större än killen på andra sidan på rätt länge. Världens mentalt tuffaste sport. Tufft att göra det men inte lika tufft när man börjar lida av det
”, skrev Rami Aziz i sitt officiella avsked på Facebook. Han avslutade med raden: ”Ni hittar mig på triathlonbanan”.

Jag kopplar i mitt headset till mobilen och ringer. Inget svar och jag talar in ett meddelande. Knappt en minut senare ringer min telefon och det är Rami Aziz i andra änden. Efter lite artiga hälsningsfraser ställer jag den första frågan kopplat till hans besked att han lägger handskarna på hyllan.

Det känns bra. Jag hade funderat ett tag och snackat lite med några träningskamrater. Egentligen ville jag avsluta min karriär med en vinst men det känns ändå helt rätt, säger Aziz till Burspråk.

Tankarna hade funnits där ett tag. Suget efter att vinna fanns inte där helt enkelt. Efter en nästan tio år lång professionell karriär hade tankarna börjat komma. Ett annat intresse hade vaknat till, triathlon.

Det hände mycket i mitt liv. Jag blev pappa igen, börjat plugga till lärare och flyttat. Samtidigt hittade jag en glädje i triathlon som jag saknade inom MMA. Jag blev helt enkelt vilsen i tankarna. Jag visste inte om jag skulle sluta eller vad jag skulle göra.

En riktig ögonöppnare blev när ryktet om att UFC ska komma till Sverige dök upp. De tidigare gångerna UFC har varit i Sverige har Rami Aziz alltid funderat på vad som skulle krävas för att få vara en del av matchkortet. Hur många matcher han skulle behöva gå och så vidare. Denna gång kom dock en helt annan tanke.

– Jag tänkte bara att jag måste gå och titta på UFC. Jag tänkte som ett fan av sporten och inte som en driven utövare, berättar Aziz.

Vi börjar prata lite om skillnaden med att träna MMA och triathlon. Triathlon handlar mycket om mängdträning. Man ska springa X antal kilometer. Man ska cykla X antal mil och man ska simma X antal längder. Den stora skillnaden är dock är att denna träning kan ske på Aziz egna villkor.

Alltså, det påverkar saker och ting mycket mindre. Jag får mer kvalitetstid med familjen. Jag kan träna när jag har tid. I badhuset kan jag simma och sedan springa på löpbandet. Det blir en helt annan frihetskänsla och en bättre kvalitet på träningen.

Rami Aziz har alltid gått in helhjärtat i saker. Triathlon är ingen skillnad. Han vill träna med de bästa för utvecklas och han är intresserad av alla de tekniska detaljer som finns inom till exempel cyklingsdelen av triathlon. Men han kommer inte släppa MMA helt och hållet. Det är fortfarande en sport som han älskar och han kommer att vara med och coacha Erik Carlsson. Det gjorde han även vid Carlssons senaste match.

Det var oerhört roligt. Man får tänka på ett helt annat sätt och tänka sig in i hur fightern fungerar. Jag ser verkligen fram emot Eriks nästa match. Kommer även att fortsätta att vara tillgänglig och hjälpa till med vissa träningspass. Jag har samlat på mig en erfarenhet under mina tio år som inte alla coacher har. Jag vet hur det är att gå matcher och känner att jag kan bidra med mycket, säger Aziz.

Vi fortsätter att prata lite innan vi tackar varandra och lägger på. Aziz är en fighter som jag har följt länge. Jag har druckit kaffe i hans lägenhet och varit med på träning. Vi känner inte varandra, men trots det har våra möten och hans tid som elitidrottare skapat ett band oss emellan. Så tack för att du alltid tagit dig tid. Tack för att du varit och fortsätter att vara en god ambassadör för svensk MMA. Tack Rami Aziz!

About The Author

En kille med stort intresse för MMA, människor och det skrivna ordet.

2 Responses

 1. Bendroth

  Mycket trevlig läsning! Aziz har alltid framstått som intelligent och framför allt en go gubbe. Trist för svenska MMA-fans men det är bara att önska honom lycka till och kanske börja följa triathlon haha.

  Svara
  • Tobias Johansson

   Tack så mycket! Jag håller med dig till fullo och lär också öka mitt intresse för triathlon nu 🙂

   Svara

Leave a Reply

Your email address will not be published.