Superior Challenge skickade igår ut pressmeddelande om att Simon Sköld (6-5) kommer att ställas mot gästande japanen Juntaro Ami (9-8) när organisationen för andra gången i rad intar Eriksdalshallen i Stockholm den 1 april. Då Sköld tillhör Superior Management och gått flera matcher på Superior Challenge reagerade jag inte nämnvärt på varken nyheten eller något runt den. Men när jag började fundera och sedan titta lite närmare blev jag något besviken.

Det talades mycket om Sköld inför hans professionella debut i MMA som ägde rum 2010 på Superior Challenge 6. Han hade varit framgångsrik både som junior och senior i karate och varit landslagsman för Sverige. Sköld hade även visat bredd då han även tävlat i jiu-jitsu med viss framgång och vunnit SM i Kung Fu. Han ställdes i debuten mot luleåsonen Niklas Bäckström som vid tillfället hade en seger under bältet. Jag minns det som en tuff match och Sköld hade sin motståndare i flera tuffa lägen, men i tredje ronden fick han se sig besegrad via teknisk knockout. Efter debuten gick Sköld sex matcher där han enbart lyckades plocka hem segern i två av dem mot Eirik Digre och Michel Ersoy.

Det var först 2014 som lyckan vände. Sköld hade två raka förluster i ryggen när han under Superior Challenge 10 klev in i buren mot Salih Kulucan. Engelsmannen fick se sin fina svit på tre raka segrar bruten via armbar i mitten på första ronden. Det var sista gången som Sköld har mött någon som kommer från en vinst.

Nästa match kom bara några månader senare på Strength and Honor Championship 10 i Schweiz. För motståndet stod greken Athinodoros Michailidis som kom från två raka förluster. Sköld avslutade matchen via armbar efter 95 sekunder. På Superior Challenge 11 ställdes han mot Dan Gibbon som kom från två raka förluster och hade 2-7 på meritlistan. Sköld avslutade Gibbon i början av andra ronden via teknisk knockout. På Superior Challenge 14 ställdes han mot fransmannen Christopher Sengele som förlorat via enhälligt domslut i sin senaste match. Det blev ännu en förlust fransmannen då ströp ut honom i slutet av andra ronden.

Nu är det då planerat att Sköld ska möta den japanske lättviktaren Juntaro Ami som förlorade i sitt senaste framträdande via enhälligt domslut på Pancrase 280. Hur man än vänder och vrider på det så är det ett inte allt för smickrande mönster.

Allt inför matchen känns riktigt bra, kommer med fyra raka vinster på avslut och är på jakt efter en femte vinst. Träningen går bra och känner mig redo att gå in i buren igen. Inför förra matchen var jag lite ringrostig men denna gången kommer jag kunna släppa loss mer och kommer leta efter avslut rond efter rond tills det att matchen är slut. Har ett grymt team bakom mig som jag litar på och känner mig riktigt trygg inför denna utmaningen, säger Sköld i pressmeddelandet från Superior Challenge.

Kan det vara så att vinna har blivit viktigare för Sköld än att faktiskt utmana sig sportsligt? Sköld är numera en offentlig person på ett helt annat sätt än de flesta svenska fighters. Som en del av ”Stjärnfamiljen” och med den nysläppta boken ”Träning för latmaskar” står mycket på spel kring hur Sköld uppfattas.

Om Sköld verkligen hade velat utmana sig sportsligt så skulle det glädja mitt gamla MMA-hjärta. För om vi fick se honom mot någon som Daniel Teymur (6-0) skulle det nog få Eriksdalhallen att koka, oavsett hur matchen hade slutat. För det är väl större att matchas mot en värdig och svår motståndare? Så Superior Challenge, Superior Management och Simon Sköld – gör om, gör rätt. Ni kan bättre.

One Response

  1. Armour

    What a relief to uncover somebody who genuinely knows what theyre speaking about!

    Svara

Leave a Reply

Your email address will not be published.