Trots att Andreas Ståhl redan efter första ronden visste att han hade frakturer i ansiktet valde han att fortsätta sin match. Samma val gjorde han efter den andra rondvilan. Han gick därefter tiden ut och gav sitt allt i femton minuter, vilket slutade med att motståndarens hand lyftes mot skyn. Ståhl visade under matchen inga tecken på att ge upp.

Det stora flertalet som tittade på Andreas Ståhls (9-1) match mot Gilbert Burns (8-0) på UFC on FOX 12  tackade i bästa fall med en applåd eller en positiv kommentar om matchen. Väldigt få skänkte förmodligen en tanke på det pris Ståhl fått betala och det pris han erhöll i och med de femton minuterna i oktagonen.

Det uppenbara priset Ståhl fick betala efter matchen var att både näsan och käken var bruten. Något vi kan se att han fick bekräftat på bilden ovan. Skadorna kommer hålla Ståhl borta från träningslokalen ett kortare tag och aktivt tävlande under en längre tid. Hur länge återstår att se men direkt efter galan blev den medicinska avstängningen sex månader vilket tyder på att han kan vara åter i början på nästa år.

Det andra priset som Ståhl erhöll, som kanske inte är lika påtagligt, är den respekt en fighter får när han eller hon verkligen givit sitt allt trots stora motgångar. Träningskamraten tillika UFC-fightern Tor Troéng (16-6-1) summerade det väl efter matchen.

Kunde inte varit en stoltare coach, träningskamrat och vän till Andreas Ståhl igår, han imponerade stort. Han visade precis det fighting handlar om, HJÄRTA! Han visade det största hjärta jag någonsin sett, speciellt med tanke på skadorna. I det läge dom flesta hade gett upp, fortsatte han framåt och kunde lika gärna tagit hem vinsten. I mina ögon är han kvällens stora vinnare oavsett vad domarna säger! Nu åker vi hem, slickar såren och smider nya planer på världsherravälde, skrev Troéng.

Även tränare Peter Holmqvist var inne på samma spår.

Andreas Ståhl gjorde sin UFC debut igår. 3 jämna, extremt tuffa ronder där motståndet inte gav bort nått över huvud taget. Tempot var extremt högt, offensivt och tekniskt. Att pressa motståndaren igenom 2 ronder med trasig näsa är imponerande. MMA på den här nivån är oförlåtande och blåser vinden åt fel håll bara en sekund kan konsekvenserna bli förödande. Att aldrig ge upp är vad sporten går ut på.. Andreas ger aldrig upp och nästan gång blåser vinden ditt håll kompis… När såg man en mellanviktsmatch i detta tempo sist, och särskilt debutanter, skrev tränare Peter Holmqvist.

På inget sätt ska Ståhl lyftas fram som något mer än mänsklig. Fighters är människor med brister och tillgångar som vi andra. Jag har haft äran att träffa och prata med Ståhl ett par gånger och han är ödmjuk, så där härligt norrländskt trygg samtidigt som han utstrålar ett stort självförtroende när det kommer till sin förmåga inom ramen för MMA. Men trots det är han människa som vi andra.

Men det vi ska göra är att faktiskt påminna oss om vilken insats Ståhl och fighters som han gör när de kliver in i buren. Tänka på allt det hårda arbete och uppoffringarna innan matchen. Vilket kunnande som krävs och den kontroll som måste utövas för att klara av att prestera. Modet att kliva in i buren förtjänar, precis som klubbkamraterna lyfter fram, mer än en ljummen respons. Att efter första ronden våga fortsätta trots att det gör ont förtjänar mer än en axelryckning. Att ta sig upp för en tredje rond och söka segern är värt mer än en kort kommentar.

Jag vill tydligt visa att jag uppskattar våra atleter oavsett utgång i en match. Att jag uppskattar Andreas Ståhl för hans prestation. Att vad han gjorde är större än både vinst och förlust. Det priset ger jag honom. Det priset borde vi alla kunna ge honom.

Foto: Privat.

About The Author

Chefredaktör på Burspråk.se.

3 Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published.