Den stora svenskfesten kom av sig. En av Sveriges mest rutinerade fighter förlorade. En av Sveriges mest lovande fighters förlorade. Innebär det att det var en katastrofal kväll för MMA i Sverige? Absolut inte!

Att det var med negativa känslor jag gick och la mig med kan jag villigt erkänna. Det var jobbigt att se Tor Troéng förlora en match som med största sannolikhet innebär att han inte blir kvar i UFC. Däremot var det starkt av honom att möta media efter förlusten. Det bevisar vilken bra ambassadör han är för svenska MMA. En öppen och ärlig människa som trots att han säkerligen genomgick något av det värsta han varit med om. Trots det stod han rak i ryggen och svarade på frågor. Det är något som är värt att hyllas.

Niklas Bäckström såg självsäker ut och det var nog ingen förutom Mike Wilkinson som var beredd på vad som skulle hända. En spark från Bäckström och med händerna nere så är hakan en öppen träffpunkt. Vi som älskar sporten vet att ett slag kan räcka för att vinna eller förlora en match. Bäckström fick erfara detta och inkassera sin första förlust. Det är aldrig roligt att förlora men det kan vara oerhört nyttigt. Nu har Bäckström upplevt något som han aldrig vill uppleva igen. Detta kan med andra ord vara något oerhört positivt för honom.

Ilir Latifi visste att det var en tuff motståndare. En erfaren och hård polack med namnet Jan Blachowicz visade inga nerver. I sin debut så visade han vad en hård leverspark kan åstadkomma. Tyvärr var det Latifi som fick visa vilka effekter det ger. Det är ingen skam att förlora efter en sådan spark. Det är min personliga övertygelse att Blachowicz kommer att kunna hota flera inom den lätta tungvikten. Om man ser till det stående så är han en kraft att räkna med. Frågan är om han skulle klarat av att hantera Ilir om matchen hade gått till mattan. Det tror inte jag.

Akira Corassani bjöd upp till en kamp mot en favorittippad Max Holloway. Det är alltid underhållande att se Corrassani och så var det även denna gång. Holloway bevisade dock att han är en kraft att räkna med. Han tog smällar men gav betydligt fler. All heder till Corassani men inte till domaren som dröjde allt för länge med att bryta.

Det fanns ju glädjeämnen även i svenska ögon. Nico Musoke vann sin match efter att ha dominerat i samtliga ronder mot Alexander Yakovlev. Botkyrkasonen visade att han hör hemma i UFC. Han är en intelligent fighter med hjärta. Det är något som både vi svenskar och UFC uppskattar.

Magnus Cedenblad gick en tuff match. Från att ha varit nära att knockas så lyckades han att besegra Scott Askham. Säga vad man vill men Cedenblad är en kämpe. Efter att ha varit så nära att förlora i den andra ronden så är det ett styrkebesked att plocka hem den tredje som avgjorde hela matchen.

Vi ser framåt

Det gör alltid ont att se svenskar förlora. Det är då extra viktigt att poängtera det faktum att UFC inte är samma sak som MMA i Sverige. MMA i Sverige är så pass stor att den klarar sig efter en sådan kväll. Det är viktigt att vi som är fans och journalister börjar öppna ögonen för sporten MMA och inte bara organisationen UFC.

I november är det två svenska galor. Först ut är IRFA 7 den 22 november och helgen efter är det Superior Challenge 11. Stötta sporten och utövarna. Stötta eldsjälarna som lägger ner timma efter timma. Gå på galor och se hur svensk MMA pulserar. Se vilka lovande fighters det finns och stötta dom. Vi är alla en del av svensk MMA och då har vi en skyldighet att göra vad vi kan för att sporten ska bli ännu större och ännu bättre.

Leave a Reply

Your email address will not be published.