Varför finns inte helsingborgaren Mats Nilsson med i startfältet när UFC besöker Sverige för tredje gången den fjärde oktober? Svaret är en skadad menisk.

Efter att Mats Nilsson (11-3) förlorade sin UFC-debut mot Luke Barnatt i mars har det varit ganska tyst kring 30-åringen. I juni avslöjade han förvisso för Helsingborgs Dagblad att han tänkte flytta ner till weltervikt men så mycket mer har det inte skrivits.

Inte heller fanns han riktigt med i snacket kring vilka svenskar som skulle bokas in för UFC-galan i Globen den fjärde oktober. Anledningen till Nilssons låga profil är att han drog på sig en knäskada tidigare i sommar.

Jag ville vara redo för match direkt och drog igång den hårda träningen kort efter min förlust. På en träning sparkade jag ihop med min sparringpartner och fick väldigt ont i knät. Jag gick med det ett tag men insåg att jag var tvungen att kontrollera det. Efter läkarbesök och röntgen konstaterades det att min menisk var skadad, säger Nilsson över telefon.

Vad har du fått för prognos?

Jag var på ett återbesök idag och då bestämde jag ihop med min läkare att det är bäst att inte operera. Skadan på menisken är inte så stor men jag har fått en inflammation i knät som man behandlar med kortison, säger Mats.

Mats har också fått beskedet att han kan börja träna försiktigt igen när inflammationen har lagt sig. När han är redo för match vet han inte ännu utan ska lägga upp en plan med sin tränare nästa vecka.

Jag fick beskedet så sent som i dag. Men spontant känner jag att jag vill gå en match innan året är slut. Men det är tråkigt att den matchen inte blir i Globen.

Hade du kontakt med UFC angående en match där?

Vi hade sagt att vi ville ta en match i höst och hade Globen i åtanke. Men efter min knäskada blev det mer osäkert om jag skulle kunna ta en match då och vi valde att ligga lågt.

Låg det något i uppgifterna om att du skulle möta David Bielkheden?

Ingen var mer förvånad än jag. Folk började ringa och fråga om det och jag ringde min manager för att kolla om det stämde. Han visste inte heller något. Jag tror att det bara var påhittat, även om jag självklart inte vet om UFC haft en diskussion med Bielkheden.

Vore det en intressant match?

Det vore det helt säkert. Det finns alltid ett intresse att se två svenskar möta varandra.

Förutom att rehabilitera sitt knä är Mats på väg ner till weltervikt. Efter att ha spenderat hela sin karriär som mellanviktare medger han att den nya dieten knappast är ett nöje.

Jag kan hålla mig för skratt kan man säga. Min kostrådgivare har gett mig hur många kalorier jag ska äta och så får jag själv komponera måltiderna med de råvaror han har föreslagit. Det kräver lite jobb men ger också en större frihet.

Från att tidigare ha vägt ungefär 92 kilo till vardags är Mats nu nere på 86 kilo och planen är att kunna komma ner ytterligare ett par kilo innan matchträning och bantning börjar.

Det ska bli väldigt skönt att komma igång på allvar igen efter förlusten. Det här är bara lite grus i maskineriet, inget större bakslag. Ni kommer troligen att få se mig gå match innan året är slut.

About The Author

Frilansjournalist bosatt i Malmö. Tidigare MMAbloggen, Faktum, Fighter Magazine, Nyheter24 och Helsingborgs Dagblad.

4 Responses

 1. Ryan O

  Is this 2008? Joakim and Patrick back together!!!! Love it. Keep up the good work. Hope to see Mats back soon!

  Svara
  • Patrick Jenkinson

   If I’d known then what I know now I would never had let him go. 😉 I hope to work a lot more with Mr. Borgudd, he is most excellent.

   Hoping for the best for Mats Nilsson of course!

   Svara

Leave a Reply

Your email address will not be published.