Under dagens presskonferens inför UFC 178 hamnade regerande mästare Jon Jones och tilltänkte utmanare Daniel Cormier i handgemäng. Nu rasar spekulationerna om vilka konsekvenser denna incident kommer att få.

Efter att svenske lätt tungviktaren Alexander Gustafsson (16-2) på grund av en knäskada var tvungen att dra sig ur karriärens andra titelchans fick obesegrade olympiern Daniel Cormier (15-0) möjligheten att utmana regerande mästare Jon Jones (20-1) om titeln på UFC 178. Cormier var en ersättare som många var nöjda med med tanke på hans olympiska bakgrund, hans obesegrade meritlista och att han och Jones har varit i luven på varandra verbalt under en längre tid.

Idag hölls mediadagen inför UFC 178: Jones vs Cormier, som äger rum på MGM Grand Garden Arena i Las Vegas den 27 september. En av de förväntade höjdpunkterna var den staredown mellan Jones och Cormier som man kan se i videon ovan. Det blev mycket hetare mellan dem än någon hade förväntat sig. Jones satte panna mot panna, Cormier knuffade bort den regerande mästaren som valde att knuffa undan UFC:s representant Dave Sholler för att slugga. Därefter följde kalabalik med vakter och annan personal för att hålla de båda från varandra.

Efterspel

Efter incidenten var Jones snabb att ta till Instagram (som han senare i vanlig ordning raderade) och Twitter för att lämna häcklande meddelande till Cormier.

Cormier verkar inte velat vara sämre och svarade upp på mästarens verbala attacker.

UFC:s vd Dana White tog till twitter och hade följande spontana kommentar på det inträffade.

Även Jones manager Malki Kawa verkar ha haft ett finger med i spelet då det ryktas att även han givit sig in i tumultet för att lossa slag mot Cormier medan han låg på rygg.

Kommissionen i Nevada (NSAC), som är det statliga organ som ger tillstånd för matcher, är medvetna om det inträffade men har meddelat att de tillsvidare avvaktar med att uttala sig närmare. De kommer att titta på inspelningar från tumultet och därefter komma med ett uttalande och eventuella påföljder.

Frågor som kommer få svar

Att det kan gå hett till när två fighters ställs öga mot öga är inget ovanligt. Inom boxningen har det genom åren inträffat flera gånger att kombattanterna tagit ut saker i förväg och svingat slag och att respektive entourage givit sig in i leken. Det har även hänt till viss del inom MMA och UFC att knuffar, hårda pannor och snabba axlar gått över gränsen. Men det är första gången det sker på denna nivå när sporten på sätt och vis tagit sig in i finrummet och när insatserna är höga.

Frågorna som kommer få svar inom några dagar är om matchen kommer att äga rum på UFC 178. Det kan antingen bli så att NSAC väljer att agera och dra in tillstånd. Det kan även vara så att UFC själva väljer att kliva in och bestraffa en av dem eller båda. Frågan är bara om någon av dem vågar med tanke på hur mycket pengar och publicitet som står på spel, något som höjts till skyarna efter vad som inträffat.

En annan fråga är vad stora sponsorer som Nike och Gatorade, som stått bakom Jon Jones, kommer att tycka om mästarens beteende. Är det en person som man verkligen vill ska företräda ens företag? Eller är detta bara något som ingår i showen och som man får förvänta sig av fighters och MMA? Det ska bli spännande att se.

About The Author

Chefredaktör på Burspråk.se.

Leave a Reply

Your email address will not be published.