Doping, doping och åter doping. Det är något som har varit på allas läppar ända sedan det kom ut att Anderson Silva åkt dit. Det gjorde ont när beskedet kom. En av de största orsakerna till att jag fick upp ögonen för MMA var just Silva. Nu vet jag inte riktigt vad jag ska tycka.

Doping är ett ord som smakar väldigt illa i min mun. Jag bryr mig inte ett smack om vilken idrott det är som drabbas. Att fuska är aldrig ok. Jag är på inget sätt någon expert på doping utan mina bedömningar kommer rent från det moraliska hållet. Synen på fusk har alltid funnits. Redan i det antika Grekland var det viktigt med regler inför de antika spelen. Att fuska hade hårdare bestraffningar än vad som finns idag men synen på det omoraliska i fusket lever vidare.

Nu har UFC äntligen insett att det måste göra något. De kommer att anpassa sig efter övriga världens syn på doping och höja straffsatserna markant. Det tragiska i kråksången är att det krävdes att en av mina hjältar åkte dit först. Frågan som väcks i mitt huvud är vad som hade hänt om Anderson Silva ej hade åkt dit? Det tragiska svaret är att antagligen hade inget hänt.

Jag har aldrig tävlat på elitnivå. Som närmst var jag på en talanguttagning i fotboll men närmare än så kom jag aldrig. I och med det så har jag svårt att förstå de mekanismer som gör att en idrottsman eller idrottskvinna dopar sig. Är viljan att bli bäst så stark att de är beredda att rucka på reglerna? Är rädslan att inte kunna prestera det som driver dom?

Leva på toppen
Säkerligen finns det ekonomiskt perspektiv att ta hänsyn till. Pengar kan driva människor till att ta allt större risker. Pengar kan få människor som har de bra ställt att gå till det extrema för att kunna fortsätta leva sin livsstil. Har man väl fått leva på toppen är det alldeles säkert svårt att ta klivet ner. Inte för att jag själv har någon erfarenhet av att leva på toppen.

I Anderson Silvas fall kan det mycket väl bero på att han ville komma tillbaka från en allvarlig skada. En skada som har stoppat många genom tiderna. Själv nekar han till att han använt illegala medel. Problemet är att skadan redan är skedd. Ordet doping kan få vem som helst att vända ryggen till någon man har hyllat tidigare. Silva själv nekar och vi har säkerligen inte hört det sista i kråksången ännu.

Själv är jag förvirrad och vet inte vad jag ska tro. Det enda jag tror och hoppas på är att UFC nu tar detta på allvar och att vi i framtiden ska slippa förlora våra hjältar på grund av fusk.

About The Author

En kille med stort intresse för MMA, människor och det skrivna ordet.

2 Responses

  1. Mattias Persson

    Om det är en tröst så gå igenom Andersons fightrecord, tror inte du hittar många ”rena” fighters på den listan 🙂

    Svara

Leave a Reply

Your email address will not be published.