Martin Svensson har fattat beslutet att lägga MMA-handskarna på hyllan.

Nu har jag bestämt mig för att sluta med att tävla i MMA. Jag har haft åtta bra år inom sporten och jag är väldigt nöjd med dessa åtta åren. Nuförtiden klarar inte kroppen av det huvudet önskar och det känns som ett väl avvägt beslut att sluta på mina egna villkor. Jag kommer försätta att träna men fokus kommer att hamna på BJJ och grappling.” – Martin Svensson på Facebook.

Svensson började tävla professionellt 2008 och har under karriären samlat på sig 15 segrar och 6 förluster. Han tävlade för bland andra Cage Warriors och UFC. Han deltog även i The Ultimate Fighter 22 där skada satte stopp för hans ambitioner att vinna säsongen.

Svensson gjorde sitt sista professionella framträdande på Cage Warriors 79 där han besegrade Scott Clist via submisson (triangel) i början av andra ronden. Efter matchen var Svensson tydlig med att siktet var inställt på organisationens lättviktstitel, men tyvärr blev det pension istället.

Tio orsaker att hata Martin Svensson

Det finns många skäl att sakna Svensson som fighter. Men ingen har satt bättre ord på förhållandet till honom som fighter som Jesper Bendroth gjorde i artikeln ”Tio orsaker att hata Martin Svensson” som skrevs för Burspråk 2014. Därför tar vi den listan i repris när Burspråk tackar av ”Big Fucking Swedish Svensson”.

1. Han är skåning. Ingen icke-skåning gillar skåningar. Kan vara sättet vi pratar på. Eller avundsjuka på den lätthet med vilken vi kommer över smuggelgods från kontinenten.

2. Han bantar mycket. Typ 14 pannor. ”Gå på någon i din egen storlek” skriker belackarna med rättvisepatos. ”Han klarar ju aldrig vikten!” fortsätter resten efter debaklet med den krampande kroppen inför Bäckström-mötet.

3. Han är kaxig. Svensson uppfattas som ganska kaxig. Mest för att han är det. Han har utmanat Reza Madadi för en chans i UFC och lekte match-maker åt Cage Warriors för att bana sin egen väg mot fjäderviktstiteln. Detta fick han enligt ryktet bannor för av CW-ledningen.

4. Han har varit dokusåpa-deltagare. Inte direkt Paradise Hotel eller Big Brother men vem fan tror han att han är? Sveriges näste mästerkock? Och så åker han ut på stekt bacon.

5. Han är en grappler. Nästan inga flashiga snurr-tekniker i arsenalen och bara en enda K.O. på 14 vinster.

6. Han har förlorat. Fem gånger till och med. Svenska MMA-fans har generellt svårt för fighters som förlorar. Det är provocerande med en fighter vars väg till toppen är krokig eller aldrig ens når fram.

Det var sex orsaker och jag kan inte komma på fler nu, så jag tänker fylla ut listans fyra sista punkter med anledningar att älska Martin Svensson:

7. Han utnyttjar sina styrkor optimalt. Han är ingen naturlig atlet men en förbannat hård arbetare. Han har gjort bantningen till en konstform och får ett stort storleksövertag på sina motståndare där han kan utnyttja sitt tighta markspel maximalt. Givetvis tappar han i snabbhet och smidighet gentemot mindre motståndare men hittills har det varit ett framgångskoncept.

8. Han är underhållande. Som fighter för att han alltid går framåt och jobbar för avslut på marken. Som privatperson för han alltid bjuder på sig själv. Som när han slogs i sina urtvättade rosa Thai-shorts mot Robbie Olivier i Cage Warriors, eller som här när han spelar keyboard i Linus Anderssons promo-video.

9. Han har inga problem med vikten. Han har missat vikten en gång på 19 försök och hade då en infektion i kroppen som försvårade viktklippet. Vissa hävdar att infektionen berodde på bantningen och sådant vet jag inget om. Men jag vet att han efter det tillfället gått match sex gånger utan några som helst problem.

10. Han är en förbannat bra kille. En förebild för klubbkamrater genom sitt bemötande och sin arbetsmoral. Ett föredöme för barnen och ungdomarna han tränar. Han älskar sporten och han älskar att tävla. Martin Svensson är en förbannat bra instruktör och en sjuhelvetes fighter.

Foto: Mattias Persson

About The Author

Chefredaktör på Burspråk.se.

Leave a Reply

Your email address will not be published.