Funderingar som väckts av fjärde avsnittet av The Ultimate Fighter 20 presenteras nedan tillsammans med en beskrivning av avsnittets match.

Urijah Faber äntrade som gästcoach för Team Pettis och höll i wrestlingpasset. Det märktes att alla hade riktigt roligt då Faber tillförde en bra atmosfär. På min klubb finns också en riktigt bra stämning. Jag har alltid roligt när jag tränar, oavsett hur sparringen går eller om jag lyckas sätta teknikerna eller inte. Att vara omgiven av underbara människor som både ger dig lärdom och kärlek är det som får mig att alltid se fram emot varje pass. Så jag förstår att gästspelet var uppskattat av dem i huset.

Något annat som Faber tillförde var sin erfarenhet. När man har haft en lika lång MMA-karriär som Faber har haft så kan han en del trix och knep som många inte alls tänker på. Av samma anledning blir jag oerhört glad varje gång jag får chansen att lära mig av veteraner i sporten.

Sextonrankade Angela Hill (1-0) tog sig an förstarankade Carla Esparza (9-2). Hill såg fram emot matchen och verkade glad och avspänd. Esparza kände av pressen av att vara nummer ett och oroade sig för att det var alltför längesen hon var i buren sist, att övertänka saker är något som jag är van vid. det är en oro jag kan känna igen. Jag analyserar och tänker för mycket, vilket gör mig nervös och osäker. Men jag försöker att inte göra det längre då det kan få dåliga konsekvenser i mina kommande matcher.

Esparzas gameplan var tydlig, att med sin brottarbakgrund få ner sin motståndare till marken. Hills gameplan var också tydlig, att hålla det stående. Inom första 30 sekunderna försökte sig Esparza på en nedtagning som misslyckades men sedan hittade hon timingen och fick till en single leg. Hill hade inte mycket att säga till om när Esparza transitionerade från rygg till mount och tillbaka till rygg för att sätta en rear-naked choke.

Matchen fick mig att tänka på att ha en gameplan är väldigt viktigt. Att veta sin motståndares svagheter och styrkor är bra. Men man ska samtidigt inte vara så insnörad i sin gameplan att man glömmer allt annat. I min första shootfightingmatch var min gameplan att få in en right overhand för att sedan gå på en single leg för att få ner min motståndare. Jag slog så många overhands att jag glömde bort att sparka, att jobba med raka slag och att hitta andra nedtagnigssätt.

Esparza utförde sin gameplan perfekt då hon anpassade sig till de olika situationer som uppstod. Om man inte kan utföra sin gameplan precis som man vill, måste man kunna anpassa sig och vinna på andra sätt. Ju mer matcher och erfarenhet man får, desto bättre blir man på att utföra och anpassa sin gameplan. Det var just denna erfarenhet som ledde Esparza till en dominant seger mot Hill, som bara haft en enda professionell match i sin MMA-karriär.

Nästa vecka är en rematch som jag har längtat efter, Felice Herrig tar sig an sin bittra fiende Heather Clark. Kommer ”Lil’ Bulldog” att vinna över Clark igen?

About The Author

Amatörfighter. Skräckfantast. Skribent.

Leave a Reply

Your email address will not be published.