Den skånske fjäderviktaren Martin Svensson (14-5) väcker känslor. Mest negativa om man ska gå efter MMA-siternas kommentarsfält. Till och med UFC:s starke man Dana White provocerades av svenskens bara uppenbarelse och myntade som följd det bästa smeknamnet i MMA-Sverige; Big Fucking Swedish Svensson. Detta under uttagningarna till den fjortonde säsongen av The Ultimate Fighter där White starkt ifrågasatte Svenssons förmåga att komma ner till 66 kg. ”You’re fucking huge, you’re a monster, you’re enormous. There’s no way you’ll make 145 pounds”, sa White till Svensson, som på sitt karaktäristiskt självklara sätt svarade att det hade han minsann visst gjort förut. Både två, tre och fyra gånger.

Målet med denna krönika är att bena ut varför hatare på internet hatar på just Martin Svensson. Och flera av svaren står att finna redan här i inledningen:

1. Han är skåning. Ingen icke-skåning gillar skåningar. Kan vara sättet vi pratar på. Eller avundsjuka på den lätthet med vilken vi kommer över smuggelgods från kontinenten.

2. Han bantar mycket. Typ 14 pannor. ”Gå på någon i din egen storlek” skriker belackarna med rättvisepatos. ”Han klarar ju aldrig vikten!” fortsätter resten efter debaklet med den krampande kroppen inför Bäckström-mötet.

3. Han är kaxig. Svensson uppfattas som ganska kaxig. Mest för att han är det. Han har utmanat Reza Madadi för en chans i UFC och lekte match-maker åt Cage Warriors för att bana sin egen väg mot fjäderviktstiteln. Detta fick han enligt ryktet bannor för av CW-ledningen.

4. Han har varit dokusåpa-deltagare. Inte direkt Paradise Hotel eller Big Brother men vem fan tror han att han är? Sveriges näste mästerkock? Och så åker han ut på stekt bacon.

5. Han är en grappler. Nästan inga flashiga snurr-tekniker i arsenalen och bara en enda K.O. på 14 vinster.

6. Han har förlorat. Fem gånger till och med. Svenska MMA-fans har generellt svårt för fighters som förlorar. Det är provocerande med en fighter vars väg till toppen är krokig eller aldrig ens når fram.

Det var sex orsaker och jag kan inte komma på fler nu, så jag tänker fylla ut listans fyra sista punkter med anledningar att älska Martin Svensson:

7. Han utnyttjar sina styrkor optimalt. Han är ingen naturlig atlet men en förbannat hård arbetare. Han har gjort bantningen till en konstform och får ett stort storleksövertag på sina motståndare där han kan utnyttja sitt tighta markspel maximalt. Givetvis tappar han i snabbhet och smidighet gentemot mindre motståndare men hittills har det varit ett framgångskoncept.

8. Han är underhållande. Som fighter för att han alltid går framåt och jobbar för avslut på marken. Som privatperson för han alltid bjuder på sig själv. Som när han slogs i sina urtvättade rosa Thai-shorts mot Robbie Olivier i Cage Warriors, eller som här när han spelar keyboard i Linus Anderssons promo-video.

9. Han har inga problem med vikten. Han har missat vikten en gång på 19 försök och hade då en infektion i kroppen som försvårade viktklippet. Vissa hävdar att infektionen berodde på bantningen och sådant vet jag inget om. Men jag vet att han efter det tillfället gått match sex gånger utan några som helst problem.

10. Han är en förbannat bra kille. En förebild för klubbkamrater genom sitt bemötande och sin arbetsmoral. Ett föredöme för barnen och ungdomarna han tränar. Han älskar sporten och han älskar att tävla. Martin Svensson är en förbannat bra instruktör och en sjuhelvetes fighter.

Martin Svensson är högaktuell för fjäderviktsbältet i Cage Warriors efter två raka vinster mot toppmotstånd i organisationen. Tycka vad man vill om honom men ingen kan väl neka till att det stärker svensk MMA:s position att få ytterligare en svensk mästare (Jack Hermansson är mellanvikstmästare och Pannie Kianzad ska slåss om det kvinnliga bantamviktsbältet snart) i Europas största MMA-organisation.

Foto: Dolly Clew för Cage Warriors.

About The Author

Amatör-fighter. Skribent. Pappa. Skriver om pappalivet på "Råd till mitt nyfödda barn".

Leave a Reply

Your email address will not be published.