Jag hade hoppats kunna skriva om hur Emil Hartsner sa hejdå till hemmafansen med handen uppsträckt i luften. Istället är den tydligaste minnesbilden från gårdagen en livlös Emil som ligger på rygg i en knäpptyst Amiralen.

Lördagskvällen hade byggts upp stadigt fram till huvudmatchen mellan Emil Hartsner och polacken Kamil Selwa. Alla var redo för den stora höjdpunkten och stämningen var extatisk. En dryg rond senare satt alla knäpptysta. Det enda som hördes var gråten från Emils familj och vänner.

En nerslagning och en efterföljande huvudspark satte punkt för Hartsners avskedsfest innan USA-flytten. Under de minuter som följde var det omöjligt att inte tänka på det som Frida Wallberg råkade ut för ett år sedan. Till sist kunde Hartsner lämna buren för egen maskin och ta sig till den väntande ambulansen samtidigt som han vinkade till publiken. Det enda som räknas nu är att han blir fullt återställd. Att prata om hans framtida karriär och analysera varför han förlorade känns oviktigt just nu.

Röster om att domaren var sen med att bryta har också höjts. Jag känner att jag måste se en repris för att kunna uttala mig om det då det hela skedde oerhört snabbt. Men det är oavsett en påminnelse om hur höga krav den här sporten ställer på domarna.

Det går inte heller att bortse från att det är sånt här som kan ske i en extrem idrott som MMA. Det händer som tur är sällan men det är inte desto mindre obehagligt för det. Jag tror också att det är viktigt att man varje gång det händer funderar över riskerna som finns i den här sporten. Målet måste alltid vara att jobba aktivt för att minska riskerna och inte ta någonting för givet.

Bra arena för MMA

Fram till knockouten var stämningen hög i Amiralen. Lokalen passar riktigt bra för MMA och det faktum att den inte är särskilt stor gör att det känns härligt trångt och kokande. Inget sänker ju stämningen så mycket som en arena som känns ödslig. Att två matcher ställdes in tätt in på galan var givetvis riktigt tråkigt men kanske bidrog de färre matcherna till att publiken orkade vara på tårna hela kvällen.

Femte raka för Abdallah

Malmökillen Mohammed Abdallah är verkligen en kämpe av rang. Skakad och blodig fortsatte han att gå framåt och visade att hans klinch är i toppklass. Han hade problem med den långe Michal Wiencek men lyckades ändå hitta energi för att få till en avslutning i slutminuterna. Däremot kan man fråga sig om hans storlek passar bättre i lättvikt nu när motståndet stegras?

En dag på jobbet för Bergman

Den drygt två meter långe Linus Andersson kändes som en spännande motståndare men debutanten hade ingenting att sätta emot Alexander Bergman som tog kvällens lättaste seger. En nedtagning och sedan satt strypningen som ett skruvstäd. Bergman har nu vunnit tre raka och med en uppsjö av tunga meriter som grappler i bagaget borde Stockholmaren bli betydligt mer omskriven framöver.

Dansk dubbel

Tungviktaren Nick Barnø vann sin debut utan att förta sig men det var lättviktaren Mads Burnell från Rumble Sports som imponerade. Malmökillen Nasir Aoubi spenderade större delen av matchen under dansken och fick i stort sett enbart försvara sig. Kanske borde domaren ha brutit matchen i förtid då det var uppenbart att Aoubi inte kunde förbättra sin position? Burnell är oavsett ett namn att hålla ögonen på.

Foto: Ulrika Johansson Hybrant.

About The Author

Frilansjournalist bosatt i Malmö. Tidigare MMAbloggen, Faktum, Fighter Magazine, Nyheter24 och Helsingborgs Dagblad.

3 Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published.