I natt stod det klart att Renan Barao blivit sjuk under sitt försök att nå viktgränsen inför UFC 177 och mötet med regerande mästare TJ Dillashaw. UFC löste situationen genom att erbjuda UFC-debuterande Joe Soto platsen som utmanare om titel. Men vem är denna Joe Soto?

Innan nattens invägningar inför UFC 177 stod det klart att den forne mästaren Renan Barao blivit dålig under sin viktminskning, svimmat och blivit förd till sjukhuset. Det innebar att regerande mästare TJ Dillashaw helt plötsligt stod utan en motståndare med ett dygn kvar till galan där han skulle underhålla sin hemmapublik.

UFC var kvicka att lösa situationen genom att erbjuda Joe Soto titelmatchen. Soto var inbokad att göra sin UFC-debut på underkortet av galan mot Anthony Birchak och var därför fysiskt redo för match och invägning. Han accepterade matchen och den största möjligheten och utmaningen i hans karriär.

Vem är Joe Soto?

Joe Soto är okänd för den stora publiken även om han varit framgångsrik i andra organisationer än UFC. Därför är det på sin plats att ge honom en kortare presentation.

Soto erhöll stipendium att brottas på Iowa Central Community College där han spenderade tid med nuvarande UFC-mästarna Cain Velasquez och Jon Jones. Soto var till och med Jones rumskamrat under sina första två år på skolan.

Efter avslutade studier blev Soto intresserad av MMA och efter fyra raka segrar skrev han på för Bellator FC. Soto tävlade i fjäderviktsturneringen och tog sig hela vägen till final där han var framgångsrik och blev Bellarors förste fjäderviktsmästare. Han förlorade dock titeln mot Joe Warren i sitt första försvar. Efter en förlust som bantamviktare utanför organisationen fick han inte delta i bantamviktsturneringen och blev istället släppt från sitt kontrakt.

I sin femte match efter ha blivit släppt från Bellator lyckades Soto bli bantamviktsmästare i Tachi Palace Fights. Därefter gick han ytterligare en match för organisationen som huvudattraktion.

Efter sex raka segrar, totalt femton segrar och två förluster, fick Soto ett UFC-kontrakt och resten är historia.

Några av Sotos matcher

Med tanke på att nattens match är hans UFC-debut är det många som aldrig sett honom gå match. Därför kan det vara intressant att spana in några av de matcher han gått som var tillgängliga.

Om Bellators fjäderviktstitel: Joe Soto vs Yahir Reyes (höjdpunkter)

Första försvar av fjäderviktstiteln i Bellator: Joe Soto vs Joe Warren (höjdpunkter)

Tachi Palace Fights 10: Joe Soto vs Eddie Yagin

TWC 13: Joe Soto vs Chris David

Tachi Palace Fights 13: Joe Soto vs Chad George

UFC 177: Dillashaw vs Soto går av stapeln i natt på Sleep Train Arena i Sacramento, Kalifornien, USA.

Bildmontage: Christoffer Esping.

About The Author

Chefredaktör på Burspråk.se.

Leave a Reply

Your email address will not be published.