2014 har varit ett riktigt bra MMA-år för kvinnliga fighters. På nästan varje UFC-gala finns det oftast en kvinnlig match och inatt sändes TUF 20, en säsong med bara kvinnor i stråviktsklassen. Det är inte vilka kvinnor som helst heller, utan det är eliten inom stråvikten.

Jag har alltid tyckt att stråvikten har varit den bästa och mest talangfyllda klassen inom kvinnlig MMA. Ronda Rousey har helt kört över sitt motstånd och det är svårt att hitta riktiga hot till henne inom bantamvikten. Men i stråvikten finns flera som har stor potential till att kamma hem titeln. Det kommer finnas många contenders att välja mellan. Förutom dessa 16 kvinnor som deltar i The Ultimate Fighter 20, har UFC även signat 6 stycken stråviktare och 2 matcher i den viktklassen har redan körts i oktagonen.

Jag har följt kvinnlig MMA ända sedan jag började träna MMA för fyra år sedan och det känns som att jag har hyfsad bra koll på de flesta fighters och jag kände igen nästan alla deltagare och har bra koll på deras styrkor och svagheter. Alla deltagare är där för att fightas och vinna bältet och alla är riktigt hungriga, vilket kommer göra det här till en spännande säsong.

Säsongens första match

Första matchen i huset blev mellan Tecia Torres (4-0) och Randa Markos (4-1). Jag har länge haft Torres som favorit i stråviktsklassen. Här hade vi en underdog i Markos mot en favorit i Torres och jag trodde att det skulle bli en dominant vinst för Torres. Men det var Markos som lyckades säkra vinsten med nedtagningar och toppkontroll. Matchen gick tre ronder och Tecia hade svårt att förbättra sin position från underifrån. Trots att Torres var väldigt aktiv underifrån, så var det Markos dominanta topposition som övertygade domarna om en vinst till henne i den avgörande tredje ronden.

Efter matchen sa Torres att Markos var väldigt tung ovanpå och att hon hade svårt att vända henne och då svarar coach Melendez att hon var tvungen att ta sig därifrån annars förlorar hon i domarnas ögon. Jag vet själv hur det är att ligga underst och känna att den andra personens tyngd gör det för jobbigt att komma till en bättre position. Jag är själv bekväm med att ligga underst i guard och leta efter submissions och de flesta avslut jag har haft i grapplingmatcher har just varit underst i guard. När jag inte har fått till avslutet underst i guard, har jag istället förlorat på poäng då motståndarens topposition har belönats.

Torres vann den stående biten och hade hon lyckats försvara Markos nedtagningsförsvar i tredje ronden, hade vinsten gått till Torres. Har man svårt att vända någon och jobba sig ifrån underläge, så måste man göra allt för att inte bli nedtagen. Jobba med distansen, vara snabb med fötterna, in och ut med snabba kombinationer och om motståndaren försöker få tag på en, så straffar man dem med knän när dom kommer tillräckligt nära. Jag tror att Tecia Torres kommer tillbaka från det här och hon är fortfarande farlig för vem som helst i den här divisionen.

Innan TUF 20 drogs igång, hade jag Tecia Torres och Joanne Caulderwood som finalister, men nu är den matchningen helt borta och jag inser nu att vem som helst kan ta detta.

About The Author

Amatörfighter. Skräckfantast. Skribent.

Leave a Reply

Your email address will not be published.